日本ハンドドリップ協会はハンドドリップを独自のメソッドによって印象の淹れ分け、コーヒー度という独自の判断基準を用いることでより世界中の多くの方にコーヒーを楽しんで頂くこと、またハンドドリップをする技術者の地位確立を目的として設立しました。

コーヒーは私たち日本人には海外から伝わってきた飲み物ですが、今では日常で欠かせない飲み物の1つになっています。さらにスペシャルティコーヒーのように素晴らしい品質のコーヒー豆が鮮度を保ったまま手に入るようになっているので、素材の特徴や美味しさを積極的に追及するための焙煎や抽出がされています。

素材の特徴を技術によって引き出し、できるだけ素材をそのまま楽しむ食文化を持つ私たち日本人にとってハンドドリップは特に歴史が長く、多くの方々が美味しく淹れるために追求してきた抽出技法です。 ハンドドリップしたコーヒーはクリーンで飲みやすくコーヒーの美味しさや産地特性に触れやすいという特徴があります。またハンドドリップは淹れ方によって同じコーヒー豆を使用しても印象を変化させることができます。

当協会では様々な淹れ方を体系化して印象別に淹れ分けをする1つのメソッドを作りました。この独自のメソッドにより同じコーヒー豆を使用しても気分や食事に合わせて淹れ分けができるようになります。 さらにハンドドリップの印象の傾向を判断しやすいように「コーヒー度」という新しい判断基準を採用しました。コーヒー度とは「全てのコーヒーに共通するコーヒーらしさの度合い」のことです。

この基準を理解していただくことで1人1人に合ったコーヒーを見つけることができるよ うになります。 独自のメソッドとコーヒー度という淹れ方と味覚の両方を理解してコーヒーを淹れることができるハンドドリップマイスターという資格、ハンドドリップマイスターを養成することができるハンドドリップインストラクターという当協会認定の 2 種類の資格を取得することができます。

 

What is “The Japan Hand Drip Association”

We founded this association with 2 aims: one is that people all over the world enjoy coffee with using our method, making full use of our own scale called “Coffee Degree” to measure the difference of coffee taste, and the other is that we should establish the status of the technician of coffee dripped by a hand.

Coffee has become a very popular beverage in Japan. Now we can get high quality coffee beans from overseas while retaining freshness. With these high quality beans, we have pursued the characteristics and nature of various coffee beans through the repetition of roasting and extracting. To Japanese people who have nurtured food culture, valuing the taste of ingredients or food itself, the approach of coffee dripped by a hand seems to be acceptable. And the extracting method made it possible for people to make delicious coffee.

Coffee dripped by a hand is easy to drink even for non coffee drinkers. And the skill to fix coffee can change the feelings or impression of taste, even if the same coffee beans are used. We have systematized various methods of making coffee and established one method to guide the choice of the way of fixing coffee according to the needs or impressions of taste.

By this unique method we can offer coffee in accord with a meal or with a feeling, using the same beans. Further, we adopted the new standard called “Coffee Degree” for easier judgement on the tendency of feelings or impressions. “Coffee Degree” means the degree of something coffee-like all coffee beans contain. If you understand this standard, you can find the way to fix coffee that appeals to your taste.

You can get 2 different types of certificates. One is called “Hand Drip Meister”. To get this certificate you need to understand our own method called “Coffee Degree ” so that you can make perfect coffee. The other certificate is called “Hand Drip Instructor” for those who can teach and train people to become Hand Drip Meister.